Pracowity kwiecień w Karuzeli :)

W Fundacji Karuzela Aktywności powitaliśmy wiosnę mnóstwem działań. Ale po kolei 🙂

Z okazji Światowego Dnia Kreatywności na zajęciach Mix Kulturalny zafundowałyśmy naszym uczestnikom prawdziwe wyzwania… mieli oni między innymi przygotować lądowisko dla jajka, przy użyciu wyłącznie udostępnionych przez nas przedmiotów – m.in. słomek. Jajko oczywiście miało się nie rozbić i wylądować bezpiecznie. Kto nie był – niech żałuje 😉

Powstał także kolejny odcinek słuchowiska Bogowie na Czechowie 2.

Nie zabrakło warsztatów rękodzielniczych – dla dorosłych, którzy stworzyli piękne pisanki mix media, a także dla dzieci, które pod okiem Gosi wykonały pisanki filcowane na sucho, obrazy z mchu i makramowe breloczki.

Zajęcia odbyły się dzięki wsparciu Miasta Lublin, w ramach projektu Międzypokoleniowa Kawiarenka Kulturalna na Czechowie.

Na dwóch zajęciach kwietniowych Zeszytów Kulturalnych uczestnicy wzięli udział w warsztacie filozoficznym „emocje od Średniowiecza do dziś”, a także odbyli ciekawe rozmowy zestawiając ze sobą dziennikarstwo klasyczne oraz współczesne. Tradycyjnie, w ramach Kulturalnych Zeszytów, nie zabrakło także wyjść: obejrzeliśmy „Liczbę doskonałą” – oczywiście w studyjnym Kinie Bajka, wzięliśmy także udział w dwóch spotkaniach autorskich: T. Terlikowski i K. Wigura – „Polka ateistka kontra Polak katolik”, a także: Miriam Synger „Jestem Żydówką”.

Zajęcia odbyły się dzięki wsparciu Miasta Lublin, w ramach projektu Kawiarenka Kulturalna – Kulturalne Zeszyty 2023.

Cały czas kontynuujemy także działania projektowe w ramach Erasmus+: KREATYWNI 60+. Grupy seniorów z Borzechowa oraz z Jakubowic wzięły udział w jednym spacerze kreatywnym oraz w jednym warsztacie kreatywno artystycznym (każda grupa).

Wydarzenia w ramach programu Erasmus + KREATYWNI 60+ współfinansowane przez Unię Europejską.

Kwiecień upłynął nam także pod znakiem intensywnych spotkań szkoleniowych dla wolontariuszy biorących udział w programie „Polska dla początkujących i zaawansowanych, podaj dalej” realizowanym wraz ze Stowarzyszeniem Ę.

Projekt finansowany jest przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG i Funduszy Norweskich w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny. Partnerem projektu jest Fundacja Polskie Forum Migracyjne.

Nadal też ćwiczymy. Nieprzerwanie. Wytrwale. Konsekwentnie. Nie ma to jak piątkowa gimnastyka 🙂