Inspirujące spotkania międzypokoleniowe

30 listopada zakończyłyśmy realizację projektu „Srebrny Lublin”, który był bardzo bogaty w wydarzenia i działania. Jednym z nich były spotkania międzypokoleniowe. Ideą spotkań było dzielenie się umiejętnościami osób 60+ z osobami młodszymi. Chodziło nam głównie o umiejętności przydatne w życiu, które były powszechnie znane w latach młodości naszych seniorów, a obecnie młodzi ludzie nie znają ich ze względu na to, że nie mam czasu i przestrzeni na ich naukę i kultywowanie. Z inicjatywy naszych „srebrnych kobiet” na tapet poszły: robienie kiszonych warzyw, nauka robienia na drutach oraz robienie na szydełku. Pierwsze spotkania – kiszonkowe, odbywały się jeszcze kiedy możliwe było spotkania się w większych grupach, kolejne już przy ograniczonej liczbie osób. Wszystkie spotkania były okazją do spotkania się młodszych ze starszymi, wymiany umiejętności i dobrej zabawy. A, i po kiszonkowych spotkaniach było co jeść. 🙂 Pomysł tego typu spotkań „przy darciu pierza” spotkał się z dużym zainteresowaniem, więc będziemy je kontynuować.

Działanie realizowane dzięki wsparciu Miasta Lublin w ramach Programu Wsparcia i Aktywizacji Społecznej Seniorów na terenie Miasta Lublin w latach 2016 -2020.

Instrukcja robienia n drutach
Przepis na pyszne kiszone warzywa